Μεσογειακός κυκλώνας

Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα περάσει πάνω από την περιοχή μας αλλά καλό θα ήταν οι πολίτες του Αιτωλικού να παραμείνουν σε επιφυλακή και να κοιτούν συχνά τις προγνώσεις των μετεωρολόγων.

Το μεσημέρι της Πέμπτης θα «κλειδώσει» η πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να σχηματίζεται στο Ιόνιο. Με τα υπάρχοντα προγνωστικά στοιχεία φαίνεται να παίρνει κατεύθυνση προς την Ελλάδα.

Οι μετεωρολόγοι παραμένουν σε επιφυλακή. Πλην όμως κανένας δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να πάρει το ρίσκο για να μιλήσει με σιγουριά για την πορεία που θα διαγράψει ο μεσογειακός κυκλώνας. Την Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο, που με τα σημερινά στοιχεία θα είναι και η πιο δύσκολη ημέρα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες να περάσει ο κυκλώνας πάνω από την Ελλάδα είναι αρκετές. Αν και ήδη κάποια μοντέλα θέλουν την πορεία αυτή να κατευθύνεται προς τη Μάλτα. Η προγνωσιμότητα επί της πορείας των κυκλώνων στην Μεσόγειο δεν μπορεί να είναι ασφαλής, παρά μόνο 72 πριν.

Γι’ αυτό και πρέπει να μην δημιουργείται πανικός στους κατοίκους των περιοχών που ενδέχεται να βρεθούν στο «μάτι» του κυκλώνα. Και οι περιοχές που βρίσκονται στην πιθανή πορεία του Medicane, είναι: η Νότια και Ανατολική Πελοπόνvησος, οι Κυκλάδες, η Ανατολική Στερεά και η Εύβοια. Χωρίς να σημαίνει πως αν τελικά περάσει πάνω από τη χώρα μας, δεν θα έχουν έντονα φαινόμενα (καταιγίδες και πολύ ισχυρούς ανέμους) και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το κυρίαρχο στοιχείο που θα χαρακτηρίζει αυτόν τον Μεσογειακό Κυκλώνα θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν με ταχύτητες ακόμη και 140 χιλιομέτρων την ώρα. Το ακόμα χειρότερο; Πως οι ριπές των ανέμων μπορεί να αγγίξουν σε ταχύτητα και ένταση ακόμα και τα 190 χιλιόμετρα την ώρα.

Κάτι τέτοιο, αν τελικά συμβεί πάνω από περιοχές της χώρας μας θα πρέπει καταστεί σαφές ότι θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Γι’ αυτό και ο Σάκης Αρναούτογλου εδώ και μέρες προτρέπει τους πολίτες να ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις.

Συμπερασματικά λοιπόν, θα πρέπει να αναμένουμε τα νέα στοιχεία από τα προγνωστικά μοντέλα. Aυτά θα δοθούν στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Πέμπτης, προκειμένου να «κλειδώσει» η τελική πορεία του κυκλώνα, ώστε να ενημερωθούν και οι κάτοικοι των περιοχών που θα πληγούν, αν τελικά περάσει πάνω από την Ελλάδα, για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here