Αιτωλικό στοπ

Παρακάτω, παραθέτω ένα λίγο παλιό άρθρο(2013) από ένα κείμενο που βρήκα στο διαδίκτυο, τροφή για σκέψη για όλους μας. Σα να μιλάει για το σημερινό Αιτωλικό είναι βέβαια. Δεν λέει ότι δεν του άρεσε πάντως, απλά λέει ότι ένιωσε μια θλίψη – κατάθλιψη. Αλλά συνεχίζει όπως και στα σχόλια πως ήταν μια όμορφη θλίψη. Καλή ανάγνωση!

Αιτωλικό στοπ

Έλα, σε παίρνω από το νησί! Σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο είμαι, λιγάκι σούρεαλ το μέρος, θα σου τα πω. Όχι με πλοίο ντε, με το αμάξι ήρθα -ένώνεται με γέφυρες.

Αιτωλικό στοπ

Αν είναι ωραίο; Δεν ξεύρω πώς να σου το απαντήσω αυτό σου το ερώτημα. Ωραίο δεν είναι ακριβώς, όχι ωραίο δεν είναι. Αλλά έχει ενδιαφέρον. Να, ας πούμε διαθέτει πολλά παλιά σπίτια. Αλλά τα περισσότερα είναι φτωχά και τελείως αφημένα.

Μην ξεγελιέσαι με το νικνέιμ “Μικρή Βενετία”. Κάποτες μπορεί και να ίσχυε ο χαρακτηρισμός, καθώς τα νερά της λιμνοθάλασσας εισχωρούσαν ανάμεσα στα σπίτια και σχημάτιζαν όρμους και δαντελωτά κανάλια. Αλλά σήμερα μήτε κανάλια θα δεις, μήτε όρμους. Το μπάζωσε όλα ο Παπαδόπουλος. Όχι αυτός με τα μπισκότα μη-χειρότερα, ο άλλος ο χούντας. Ναι, τρομερά υψηλής αισθητικής ήταν ο μακαρίτης, δεν το συζητώ!

Αιτωλικό στοπ

Ε, τι να σου κάμει και το νησί; Μετά από τόσες επιχωματώσεις, έλαβε οικοπεδική έκταση. Ήρθε και μεγάλωσε, άλλαξε το ποιόν του.

Αιτωλικό στοπ

Παραμένει όμως από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Ελλάδας. Κι ας μην το θυμάσαι εσύ, όταν μνημονεύεις τα νησιά της χώρας. Πέντε χιλιάδες κάτοικοι, παρακαλώ!

Αιτωλικό στοπ

Έβρεξε κιόλας πριν λίγο, γιόμισε η πλατεία του νερά. Μας έχει μουλιάσει ο βρωμόκαιρος αυτές τις μέρες! Τι; Όχι δεν έχει κόσμο! Οι μόνιμοι κάτοικοι τριγυρνάνε μονάχα τέτοια εποχή -άντε και τίποτις τουρίστες για μπέρντ γουότσινγκ. Που βλέπουν τα πουλιά ντε! Το παπάκια στη σειρά που χορεύουνε τρελά, μες της λίμνης τα νερά κουακ κουακ κουακ κουακ κουακ!

Αιτωλικό στοπ

Το έχεις στο μυαλό σου για μικρό και υποτιμάς το ρόλο που έχει διαδραματίσει στην ιστορία -ρόλο δυσανάλογο του μεγέθους του. Στην Επανάσταση του 21, αποτέλεσε το σκηνικό βέρι βέρι σιγκνίφικαντ εξελίξεων. Αλλά έχει κυρίως ταυτισθεί με εκείνη τη δίκη-παρωδία. Με την οποία ο Μαυροκορδάτος κατηγόρησε και καταδίκασε τον Καραϊσκάκη για εσχάτη προδοσία. Ναι, εδώ έγιναν εκείνα τα αίσχη!

Αιτωλικό στοπ

Το μέρος έχει γεννήσει και σπουδαίους ανθρώπους. Την εξαίσια χαράκτρια Βάσω Κατράκη (να μην ξεχάσεις να επισκεφθείς το μουσείο με τα έργα της), τον Ι.Μ.Παναγιωτόπουλο, τον ηθοποιό Γιάννη Βογιατζή, το δημοσιογράφο και συγγραφέα Γεώργιο Σώκο (τον πατέρα της Ροζίτας ντε!).

Αιτωλικό στοπ

Αλλά τη θλίψη της λιμνοθάλασσας δύσκολα την παλεύει κανείς. Θα σου το πω και η μισή ντροπή δική σου: έχει το μέρος κάτι το κλειστοφοβικό. Ίντρεστινγκ για μια βόλτα, αλλά αβάσταχτο το παραπάνω. Να διοριστείς εδώ και το’χεις ρίξει στ’αντικαταθλιπτικά.

Αιτωλικό στοπ

Είναι κι αυτή η έλλειψη αισθητικής. Η εγκατάλειψη του ο,τιδήποτε παλιού και όμορφου από τη μια. Η αυθαιρεσία και η κακογουστιά του ο,τιδήποτε καινούργιου από την άλλη. Τέριμπολ συνδυασμός.

Αιτωλικό στοπ

Κι ύστερα, μοιάζει σε πολλά σημεία του το μέρος να έχει κολλήσει στη δεκαετία του ’50. Το βλέπεις στο καφενείο, στις βιτρίνες των καταστημάτων, στα πρόσωπα των ανθρώπων.

Αιτωλικό στοπ

Έχει βεβαίως και τις μοντέρνες πινελιές του, αμ πως; Που δηλαδής έλεος: στάκα κλαμπ; Ρίλι;

Αιτωλικό στοπ

Και γκλάμουρ αξέσορις;

Αιτωλικό στοπ

Δεν έχω άλλο χρόνο, τελειώνει η τηλεκάρτα. Και περιμένει κι ένας αλλοδαπός όξω από το θάλαμο, μου κάμει νοήματα. Άλλη Ελλάδα, συνάντησα εδώ στο Αιτωλικό. Άλλη χώρα, λέμε! Μία Ελλάδα που τείνω να ξεχνώ ότι υπάρχει.

Αιτωλικό στοπ

Όταν έρθεις, να κάμεις κι εσύ τη βόλτα σου. Να δεις προσεκτικά το τριγύρω -δέκα δρόμοι είναι όλοι κι όλοι. Μπορεί να μην το’χεις στο μυαλό σου γι’απαραίτητο, αλλά εγώ απαραίτητο το βρίσκω: μαθήματα πατριδογνωσίας θα σου δώσει το μέρος. Άντε, σε αφήνω και τις καλημέρες μου σε όλους. Θα σε ξαναπάρω όποτε μπορέσω. Πολλά φιλιά, γεια!

Ένας αναγνώστης

Πηγή: http://pigkouinos.blogspot.com/2013/02/blog-post_25.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here