Aφιέρωμα στον Ι.Μ. Παναγιωτόπουλο από το 2ο Δημοτικό

Την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 στο Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο «ΒάσωIM Panagiotopoulos Κατράκη» πραγματοποιήθηκε το τιμητικό αφιέρωμα στον Αιτωλικιώτη λογοτέχνη, συγγραφέα, στοχαστή και καθηγητή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλο. Προσκεκλημένοι στο αφιέρωμα ήταν οι μαθητές της Ε΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου της Σχολής Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου.

Οι μαθητές των δύο σχολείων κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων ασχολήθηκαν με το βιβλίο «Αφρικανική περιπέτεια» του Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου.

Οι μαθητές της Σχολής Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου χρησιμοποίησαν την τεχνική Readers Theater για να προσεγγίσουν τα κείμενα.

Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιτωλικού αναζήτησαν στοιχεία για τον Ι.Μ.Παναγιωτόπουλο με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ. Το ντοκιμαντέρ περιέχει βιογραφικά στοιχεία, αποσπάσματα από βιβλία του και από συνεντεύξεις του. Οι μαθητές για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ ηχογράφησαν τα κείμενα, ενώ ένα μέρος αυτών δραματοποιήθηκε. Τη σκηνοθεσία και την επιμέλεια κειμένων ανέλαβε η κα. Κυριακή Λυγερά, ενώ την επιμέλεια κειμένων, την ηχογράφηση και την υποστήριξη των γυρισμάτων ανέλαβαν η κα. Μαρία Κουτούπη και κα. Κωνσταντίνα Μπίμπου. Υποστήριξη στις διεργασίες του μοντάζ παρείχε ο καθηγητής Πληροφορικής, κ. Πέτρος Σαπουντζάκης.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της δημιουργίας

Αποτέλεσμα όλης αυτής της δημιουργίας ήταν η δια ζώσης συνάντηση των δύο σχολείων και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

Οι μαθητές της Στ΄Τάξης του σχολείου μας υποδέχτηκαν το πρωί τους μαθητές της Ε΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου της Σχολής Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου και τους δόθηκε χρόνος να γνωριστούν. Τους μαθητές συνόδευαν ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου κ. Ευάγγελος Ηλιόπουλος, η International Coordinator / British Council International School Award Ambassador κα. Ζαννίνα Κληρίδου και οι εκπαιδευτικοί κα. Παρασκευή Μυλωνά, κα. Δέσποινα Σταύρου, κα. Πέγκυ Τσούτσου, κ. Γιάννης Αλεξόπουλος, κα. Ράνια Καπιδάκη, κ. Αντώνης Παπαστυλιανός, κ. Στέφανος Ρούμελης και κ. Θεοδόσης Σφακιανός.

Το προλόγισμα του αφιερώματος έκανε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Γεώργιος Καρακάσης τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μαθητών από διαφορετικά σχολεία. Στη συνέχεια η συντονίστρια του προγράμματος κα. Μαρία Κουτούπη έκανε σύντομη ομιλία για τον Ι.Μ.Παναγιωτόπουλο με έμφαση στην αξία των ταξιδιών του και σε αποσπάσματα από γραφόμενα και συνεντεύξεις του προκειμένου να φωτιστούν πτυχές της προσωπικότητας αυτής που είχε μεγάλη συμβολή στα γράμματα.

Έπειτα, οι μαθητές της Στ΄ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιτωλικού συντόνισαν την εκδήλωση και μίλησαν για την εμπειρία τους στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Ο κ. Ευάγγελος Ηλιόπουλος χαιρέτισε εκ μέρους της Σχολής Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου και εξήγησε την τεχνική του Readers Theatre . Οι μαθητές της Ε΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου της Σχολής Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου παρουσίασαν με την τεχνική του Readers Theatre τα διηγήματα «Ο τραγουδιστής», «Η τραγωδία μίας μύτης» και «Ένα καλοκαιρινό καπέλο» από τη συλλογή «Αφρικανική Περιπέτεια» του Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου.

Στη συνέχεια προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Αφιέρωμα στον Ι.Μ.Παναγιωτόπουλο. Βιογραφία – Αφρικανική Περιπέτεια» από τους μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του σχολείου μας.

Στο τέλος έγινε η ανταλλαγή δώρων.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν περισσότερο σε αθλοπαιδειές που οργανώθηκαν σε αθλητικό κέντρο.

Η συνεργασία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά με νέες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες.

Στην έναρξη του αφιερώματος χαιρέτησαν ο κ. Αναστάσιος Σκαρμούτσος, Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ι.Π. Μεσολογγίου εκ μέρους του Δημάρχου, η κα. Σοφία Λαναρά, Αντιπρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου, ο κ. Χρήστος Κολοβός, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και ο κ. Γεώργιος Σωτηρακόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Α/θμιας Εκπ/σης Αιτ/νίας.

Παρευρέθηκαν, επίσης, ο κ. Ανδρέας Κότσαλος, Αντιδήμαρχος, ο κ. Θεόδωρος Τσιλίκας, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Αιτ/νίας, η κα. Όλγα Γιαννακογεώργου, Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσολογγίου και η κα. Ροδάνθη Φλώρου, Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ι.Π. Μεσολογγίου.

Ευχαριστούμε για το υλικό σχετικά με τον Ι.Μ.Παναγιωτόπουλο και την παραχώρηση χώρων για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ τον κ. Θεόδωρο Τσιλίκα, Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Αιτ/νίας και Υπεύθυνο του Μουσείου Ιστορίας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, τη Διεύθυνση και τη Βιβλιοθήκη της Σχολής Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, τη Βάλβειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Ι.Π. Μεσολογγίου, το κατάστημα λευκών ειδών «Μπερσίμης» και το παντοπωλείο «Χρήστος Τρικαλινός» στο Αιτωλικό.

Ευχαριστούμε για την ευγενή υποστήριξη της εκδήλωσης το Πνευματικό Κέντρο και την Κοινωφελή Επιχείρηση Ι.Π. Μεσολογγίου, τη Δημοτική Ενότητα Αιτωλικού και τον κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο, Διοικητή του Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας.

Πηγή: http://www.aixmi-news.gr/aitoliko/afieroma

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here